Verstopping in het doucheputje

Een verstopping in je doucheputje is in alle gevallen erg onwenselijk. Gelukkig zijn er meerdere producten en manieren om een verstopping op te lossen. Maar het kan natuurlijk óók voorkomen worden! Wij vertellen wat u kunt doen om een verstopping te voorkomen én op te lossen.

 Verstopping voorkomen

Over het algemeen komen de meeste verstoppingen in het doucheputje doordat er te veel haren in blijven zitten. Maar wat veel douchegebruikers niet weten is dat producten zoals zeep en shampoo óók voor verstoppingen kunnen zorgen. Als zeep niet volledig oplost kan het namelijk weleens voorkomen dat het in de leidingen blijft plakken. Komen er dan nog haren bij ontstaat er al snel een prop. Zorg, om dit te voorkomen, dat u altijd na het douchen de haren uit het putje verwijderd of preventief eens per periode uw afvoer doorspoelt.

Verstopping oplossen

Mocht het al te laat zijn en kamt u met een verstopping in de afvoer van uw douche? Er zijn een paar opties die u kunt toepassen om de verstopping te verhelpen.

  1. Giet kokend water in het doucheputje.
  2. Gebruik baking soda en azijn en giet dit in het doucheputje.
  3. Gebruik een speciale haak om de haren te verwijderen.
  4. Schakel professionele hulp in mochten de bovenstaande tips niet helpen.

Bij rioolproducten.nl hebben wij verschillende producten in ons assortiment die u ondersteunen bij het oplossen van een verstopping in uw doucheputje!

 

 

Overstromingen van het riool

Stelt u zich eens voor, na een lange dag zit u lekker op de bank terwijl het buiten hard aan het regenen is. U geniet van het geluid van de regen en ziet op uw telefoon dat de enorme hoeveelheid regen voorlopig nog niet over is. Op het moment dat u bijna inslaap valt hoort u plots gerommel en geborrel vanuit het toilet komen. Nét op het moment dat u de deur opendoet, komt de halve rioolinhoud uit het toilet gestroomd. Binnen ‘no-time’ staat uw halve huis blank met water waarvan u de samenstelling liever niet wilt weten. Buiten het slechte nieuws dat u hier schade aan overhoudt is er ook goed nieuws, dit is namelijk te voorkomen. Benieuwd hoe? Wij vertellen het u graag!

 Hoezo overstroomt het riool?
Voor wij u vertellen hoe u een overstroming vanuit het riool kunt voorkomen, leggen wij graag uit hoe een overstroming in uw toilet of afvoer tot stand komt. De riolering in Nederland is binnen de meeste gebieden niet gebouwd op extreme regenbuien. Helaas komt het steeds vaker voor dat er, bijna tropische, regenbuien vallen. Vooral in gebieden waar veel bebouwing is wordt het riool enorm belast. Hierdoor komt het met enige regelmaat voor dat het riool de enorme hoeveelheid water niet kan verwerken. Het nare gevolg hiervan is dat het water een andere uitweg zoekt. Spijtig genoeg is dat is vaak een afvoer van een wc, douche of gootsteen.

Zo zit u er altijd droog bij!
Maar er is een oplossing waarmee u een overstroming kunt voorkomen, namelijk het plaatsen van een terugslagklep. De terugslagklep heeft als functie om te zorgen dat water maar één kant op kan. Is het water eenmaal in het riool kan het niet meer terugstromen. Hierdoor zit u dus altijd droog, óók als het riool een hoge waterstand heeft. Let wel op dat wanneer u een terugslagklep heeft, u deze met enige regelmaat laat controleren. Het komt namelijk weleens voor dat er afvalresten tussen de klep terecht komen waardoor de terugslagklep niet meer volledig kan sluiten.

Opzoek naar een terugslagklep? Wij hebben ze! Bekijk hier ons assortiment.

Zo voorkomt u een verstopping in uw dakgoot!

Denk je tijdens een grote regenbui lekker droog binnen te zitten, stroomt opeens het water langs de muren. De meeste lekkages die ontstaan tijdens een regenbui zijn het gevolg van een verstopte dakgoot of regenpijp. Een veel voorkomend probleem dat eenvoudig te voorkomen is aan de hand van een paar handig tips die wij speciaal voor u hebben opgesteld!

Wanneer kan ik het beste mijn dakgoot schoonmaken?
Het is vooral tijdens het najaar, wanneer er veel bladeren van de bomen vallen, dat er een verhoogd risico op een verstopte dakgoot of regenpijp. Het is hierom belangrijk dat u in ieder geval regelmatig controleert of er niet te veel bladeren in de dakgoot terecht komen. Mochten er onverwachts veel bladeren in liggen, dan kunt u op tijd hulp inschakelen. Zo zijn er meerdere bedrijven die speciale jaarlijkse reinigings- en controlebeurten aanbieden voor het onderhouden van uw dakgoten en regenpijpen. Het beste moment voor het schoonmaken van de dakgoot is uiteraard per omgeving wisselend. Toch adviseren wij een schoonmaakbeurt uit te voeren vóór de herfst en rond de lente. Dit zijn namelijk de twee seizoenen dat er veel bladeren rondvliegen en er in Nederland veel neerslag valt.

Waarmee maak ik mijn dakgoot schoon?
Buiten de jaarlijkse controle is het verstandig om óók zelf eens per jaar uw dakgoot schoon te maken. Het schoonmaken van de dakgoot is misschien niet de leukste klus om op uw vrije dag te doen, maar het resultaat is het dubbel en dwars waard. Voor u begint met het schoonmaken van de dakgoot hebben wij een speciale checklist met welke producten u het beste kunt gebruiken:

  • Handschoenen
  • Vuilniszak
  • Staalborstel
  • Bezem
  • Schepje

Hoe maak ik mijn dakgoot schoon?
Bent u voorzien van de juiste producten om uw dakgoot te reinigen en heeft u uw handschoenen aangetrokken, dan kunt u eindelijk beginnen. Werkt u met een ladder? Zorg dat dan deze stabiel genoeg staat om op te werken, zo voorkomt u onnodige ongelukken.

Stap 1: schep met het schepje de bladeren uit de dakgoot en gooi deze in de vuilniszak.

Stap 2: veeg met de bezem de dakgoot schoon en verwijden de overige resten van niet gewenst materiaal. Het kan helpen om de dakgoot een beetje nat te maken voor een optimaal resultaat.

Stap 3: poets het hardnekkige afval weg met een staalborstel. Spoel vervolgens de dakgoot nog een keer na met water.

Heeft u geen zin om elke keer te controleren of uw dakgoot verstopt zit? Wij hebben meerdere producten die dit voorkomen.